Traditionele manden

Mijn traditionele manden zijn gemaakt volgens bepaalde aloude technieken van het vlechtersambacht. Ik streef ernaar om manden te maken die anders ogen en sterker zijn dan ingevoerde manden uit lage loon landen.

Als materiaal gebruik ik wilgentenen. Dit zijn de eenjarige twijgen van de wilg. Door het gebruik van verschillende soorten vlechtwissen kan je spelen met kleuren en zo iedere mand een eigen uniek uitzicht geven.

Wilg is een sterk, buigzaam en duurzaam materiaal. De vorm van de mand hangt af van de functie die ze moet bekleden.

Het zijn kwaliteitsmanden die jarenlang meegaan.

Hedendaagse manden

Mijn hedendaagse manden ontstaan uit verschillende factoren. Ze worden gemaakt volgens de mogelijkheden van het materiaal en de gemoedstoestand van het moment.

Men kan er elementen wel of niet aan toevoegen, waardoor ze een andere dimensie bekomen.
Begrensd en grensverleggend. Als vaten vol ideëen en geheimen.

In principe kan er met eender welk buigzaam materiaal een gevlochten vorm gemaakt worden. Voorbeelden zijn: wissen-pitriet-plantaardige materialen-wol-handgeschept papier, …
Deze manden hoeven geen last te torsen en brengen schoonheid en rust.

Vlechten is een van de oudste ambachten die er zijn. Onze voorouders maakten al gevlochten vormen om hun voorraden in op te bergen. Deze vormen ging men later bedekken met klei. Door het bakken verbrandden de wissen en lieten een afdruk na in de klei. Hiervan zijn er resten teruggevonden bij opgravingen. Hedendaagse keramiek kunstenaars gebruiken nu nog deze techniek om eigentijdse keramische sculpturen te maken. Ook lemen bakovens worden op deze manier gebouwd.

 

Vlechtmateriaal is overal in  de natuur voorhanden. Ieder buigzaam materiaal kan eigenlijk gebruikt worden om te vlechten. Welk materiaal men gebruikt hangt af van de functie van de mand en de vorm. Wilg komt in de streek veel voor en wordt daarom al eeuwenlang hier gebruikt om manden te maken: stevige gebruiksmanden die tegen een stootje kunnen. Manden die onze voorouders voor alles en nog wat gebruikten.

Elders gebruikt men ook  streekeigen materialen ( rotan,pitriet,bamboe, grassen,..) en technieken. Deze inheemse technieken (coilling, knotless netting,…) en materialen worden hier, naast wilg en ander materiaal uit de natuur, toegepast voor het maken van hedendaagse manden.